Sunday, March 23, 2008

Den lilla kampen


Plugg i min flanellpyjamas. Otroligt skön. K tyckte den såg hemskt rolig ut. Som en sådan där nollningsdräkt. Om de så kallade "inbillade orättvisorna": Som lillasyster är man van att kämpa i motvind. Man är van att helt maktlös få ta emot tusen nålar i armen, brottas ner på golvet och att alltid förlora. Att springa till föräldrar, gråtandes, som inte orkar reda ut saker och ting. Hjälplös var ordet. Så växer man upp, och ser att mönstret fortsätter. Männen, som av någon outgrundlig anledning bär på en pondus som vi kvinnor inte har, tar ledning och ses upp till och är normen överallt. Då kan man som kvinna skylla på ojämlikheten och gnälla som en annan gnällkärring, eller så accepterar man läget och sätter emot. Ta skit eller gör det inte. Låt småsaker gå förbi eller ta varje liten kamp, hur liten den än må vara. Att se hur det är självklart att grabben ska få kolla hockeyn i paus ett, men inte att tjejen ska få se lite konståkning i paus två. Det kliar i kroppen. Ja, det är sjukt löjligt. Men vaddå? Det är ju de småsakerna som skapar ojämlikheten. Vardagen. Skulle en man låtit MIG titta på en danstävling i stora vardagsrummet och själv klämt in sig för hockey framför lilla TV:n? Nej, skulle inte tro det. Jag är glad att jag är lillasyster. Jag kan bråka, diskutera och sätta mig emot. Jag har åsikter. Jag är självständig och vet att jag själv skapar min egen lycka genom ett bra jobb. Jag vet att jag kommer ha det lite svårare än många män i kostym men det gör inget, för jag har mycket som de inte har. Ödmjukhet, omtanke om andra, gillar att pyssla, vet att människors välmående är viktigast av allt. Och du min käre bror, du är en klippa i alla väder :-)

6 comments:

Anonymous said...

Det är tufft att växa upp. Så är det för de flesta. Det gör ont att få handledsskinnet vridet av storebror och det smärtar att få ett knä i pungen av en äldre skolkamrat. Livet är hårt ibland. De flesta lär sig att hantera svårigheterna. "Skulle en man låtit MIG titta på en danstävling i stora vardagsrummet och själv klämt in sig för hockey framför lilla TV:n? Nej, skulle inte tro det." Tja, vi såg ju på dansprogrammet i stora vardagsrummet och någon liten TV fanns inte att tillgå så vad är problemet egentligen? Det är bra att du kan bråka, diskutera och sätta dig emot, men om du håller dig till verkligheten och väljer dina fajter så kanske vi kan komma framåt. Till sist, vad vet du om män i kostym och deras ödmjukhet, omtanke och pysslighet? Att generalisera leder sällan någon vart...

Josefin said...

Melodifestivalen, förra veckan. Inte påhittat med andra ord. Jaja, om en halvtimme ses vi, då kan vi fortsätta diskussionen.

Faktum är att många generaliseringar, precis som fördomar, stämmer alldeles utmärkt.

Anonymous said...

Är Melodifestivalen en danstävling?

Josefin said...

"Skulle en man låtit MIG titta på en danstävling i stora vardagsrummet och själv klämt in sig för hockey framför lilla TV:n? Nej, skulle inte tro det."

Käre bror, du borde förstå att ordet SKULLE innebär att jag talar om en hypotetisk händelse. Att jag sedan tänkte på en händelse som LIKNAR den beskrivna ovan är en annan sak. Cut the crap, håll dig till sakfrågan.

(Tror någon vill snylta på sin systers blogg och tycker sig ha hittat ett perfekt forum att synas. Visst, jag ger mig inte. Bring it on sucker.)

Anonymous said...

"Skulle en man låtit MIG titta på en danstävling i stora vardagsrummet och själv klämt in sig för hockey framför lilla TV:n? Nej, skulle inte tro det." Jag var övertygad om att du avsåg ett faktiskt händelseförlopp, dock att tillåtandet av danstittande i vardagsrummet utgjorde ett hypotetiskt inslag i detta händelseförlopp. Tacksam att du tar ditt förnuft tillfånga och bringar klarhet i frågan. Det förenklar min tillvaro. Åter till sakfrågan. Jag hade bjudit in familjen till TV-kväll, ishockey och musiktävling stod på programmet. Jag övertalades istället att transportera mig en timme (enkel resa) till norra Stockholm med löfte om ishockeytittande. Att ishockeyn skulle visas på den stora TV:n var underförstått. Allt annat måste ha ansetts vara en bjudning med armbågen. När matchen var slut förpassades ishockeytittarna till den lilla TV:n i sovkammaren för eftersnacket. Om du var missnöjd med upplägget kunde du väl ha ventilerat detta vid aktuellt tillfälle istället för att börja sura efter en vecka.

Anonymous said...

HAHAHAHHA, vad roooliga ni är =)