Monday, November 23, 2009

Nu slutar vi hyckla mina vänner

Dra på trissor. Idag fick jag bita mig i tungan.

Vi säger att det finns en stor träningsförening i vårt land där ledarna arbetar ideellt. (Läs: "ideellt".) Och så säger vi att det finns en annan stor träningskedja där instruktörerna arbetar för lön.

I träningsföreningen drivs ledarna av en brinnande passion. Passen är en hobby som utövas på frivillig basis men som icke desto mindre utförs a) enligt avtal b) enligt ett bindande krav på en viss tid därför att du "fått" en utbildning c) mot ett arvode.

Jag blir smått allergisk av hyckleri. Jag kör mina klasser, jag får rätteligen betalt eftersom jag utför ett jobb och jag tycker att lönen är för låg. Pengar är inte fult. Att vilja ha betalt för en tjänst är inte liktydigt med att jag inte älskar träning. Vi som vill ha lön för vårt jobb känner mest troligt precis samma passion som de som jobbar ideellt.

Eller vänta. Ideellt? Arvode eller lön, same shit different names. Pengar som pengar. Och nej, arvodet är långt ifrån alltid lägre än lönen.

2 comments:

My said...

Verkligen en förening full med hycklare. Kan det vara så att stackarna som (väljer att)inte få någon LÖN och jibba "ideellt" också har svårare att glädjas över andras framgång (kan tyckas långsäkt men jag har sett många bevis på det senaste tiden). Vanlig hederlig svensk avundsjuka, man får ju inte tjäna pengar på nånting man tycker är kul!!!

Josefin said...

Åh tack. Då var det inte bara jag som tänkte lite ont. Du om någon är ju insatt.

Jag tror stenhårt på din teori. Den svenska avundsjukan tar sig in överallt. Fy farao!